INFORMATII DESPRE DEZVOLTAREA COPILULUI

DEZVOLTAREA PSIHOMOTORIE A COPILULUI ÎN PERIOADA 0-3 ANI
Dezvoltarea nu este identică pentru toți copiii. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său și în funcție de mediul familial în care trăiește. Psihomotricitatea, limbajul şi inteligenţa se dezvoltă simultan. Achiziţiile copilului în aceste trei domenii sunt strâns legate de dezvoltarea afectivă.
ROLUL MAMEI IN DEZVOLTAREA COPILULUI
Pentru a se dezvolta, copilul are nevoie să crească într-un mediu de viață bun. Principalul element al mediului copilului, în primii ani de viață, este mama.
ROLUL TATALUI IN DEZVOLTAREA COPILULUI
Chiar dacă cuplul parental este unit sau nu, rolul tatălui rămâne fundamental în construirea copilului.
RELATIA DE ATASAMENT
Atașamentul presupune o îngrijire caracterizată de sensibilitate ca fundament pe care se construiește sănătatea psihică a persoanei. Un atașament stabil sau o legătură de atașament stabilă reprezintă o bază personală de siguranță care este esențială pentru o dezvoltare stabilă a unei persoane pe parcursul întregii vieți
TIPARUL DE ATASAMENT
În primul an de viață, atașamentul se organizează sub forma unui tipar, numit tipar de atașament. Acest prim tipar este aplicat apoi de individ în toate relațiile de atașament pe care le dezvoltă de-a lungul vieții.
INFLUENTA ATASAMENTULUI ASUPRA DEZVOLTARII
Copilul se dezvoltă în funcție de tiparul de atașament pe care îl are format. Astfel, un copil care prezintă un tipar de atașament caracterizat de siguranță este mai fericit, este mai puțin solicitant pentru părinți, iar îngrijirea lui oferă părinților mai multe mulțumiri.