- Centru Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii


  

   

Programul Suport pentru Dezvoltarea Serviciilor Comunitare de Sanatate Mintala si Dezinstitutionalizarea  Persoanelor cu Probleme de Sanatate Mintala - Componenta B - Dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sanatate Mintala PHARE  2006/2006/018 - 147.03.12/02/12     

Fundatia “SOS Copiii Gorjului” din Targu-Jiu, a derulat in perioada 01.12.2008 – 30.11.2009 proiectul „Centru  Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii” finantat prin programul PHARE/2006/018-147.03.12/02/12 Suport pentru Dezvoltarea Serviciilor Comunitare de Sanatate Mintala si Dezinstitutionalizarea Persoanelor cu Probleme de Sanatate Mintala - Componenta B – Dezvoltarea Centrelor Comunitare de Sanatate Mintala.

Problema abordata in cadrul proiectului „Centru Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii” a fost legata de faptul ca un procent important dintre copiii cu varste cuprinse intre 3-5 ani prezinta tulburari emotionale, comportamentale si cognitive care nu sunt diagnosticate si care, implicit nu sunt tratate, ceea ce creeaza riscul aparitiei unor tulburari de sanatate mintala la copiii respectivi, in special atunci cand acestia vor ajunge la varsta adolescentei sau chiar mai tarziu.

Scopul proiectului „Centru  Comunitar Independent de Sanatate Mintala pentru Copii” a fost reducerea numarului de copii din Targu-Jiu aflati in situatii de risc de a dezvolta tulburari mintale, care nu sunt diagnosticati si tratati.

Obiectivele proiectului:

  • Formarea, in randul a 100 de educatoare si a 1000 de familii, a abilitatilor necesare reperarii semnelor de tulburare mintala la copii.
  • Depistarea precoce a simptomelor specifice tulburarilor mintale, in randul celor 1000 de copii aflati in prezent in gradinitele din Targu-Jiu 
  • Constientizarea parintilor ai caror copii manifesta tulburari mintale cu privire la necesitatea interventiei
  • Ameliorarea starii copiilor cu simptome specifice tulburarilor mintale prin interventia serviciilor oferite de Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilitati al Fundatiei ”S.O.S. Copiii Gorjului”  in parteneriat cu Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica Gorj.

Beneficiarii acestui proiect au fost copiii din invatamantul prescolar din gradinitele municipiului Targu-Jiu cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani aflati in risc de a dezvolta o tulburare psihica, familiile acestora, educatoarele din gradinitele municipiului Targu-Jiu.

Activitatile principale au constat in organizarea atelierelor de instruire cu grupele de educatoare, intalniri de informare a parintilor, realizarea,de catre educatoare, a evaluarii starii initiale a copiilor in vederea identificarii copiilor cu simptome specifice tulburarilor mintale, testarea psihologica a copiilor identificati in urma evaluarii ca facand parte din grupul de risc si diagnosticarea medicala a copiilor testati, organizarea sedintelor de terapie si asistenta psihologica a copiilor aflati in situatie de risc, consilierea parintilor ai caror copii prezinta simptome specifice tulburarilor mintale.

Rezultatele proiectului s-au concretizat in faptul ca un numar de 111 educatoare din municipiul Targu- Jiu au participat la atelierele de instruire si vor fi capabile de acum inainte sa identifice simptomele specifice tulburarilor mintale la copii cu varste intre 3 si 5 ani; au fost chestionati 1242 de copii din gradinitele municipiului Targu Jiu, dintre care 105 copii (12,4%) au fost evaluati si integrati in programul de terapie.

Parteneri:

  • Autoritatea de Sanatate Publica Gorj
  • Inspectoratul Scolar Judetean Gorj

Bugetul proiectului s-a ridicat la suma de 73409 Euro, din care s-au solicitat finantatorului 69609 Euro.

Materiale publicate :

 Ghid informativ pentru parinti ( click aici )

 Suport de curs pentru educatoare ( click aici )

Raportul proiectului ( click aici )


“Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web.”

“Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.”

http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm

Adresa de sesizari: cfcu.phare@mfinante.ro